Get the Flash Player to see this movie.
POKRENI VIDEO
 

O Riegeru

Giuseppe Rieger je rođen u Beču 1812. godine, ali je veći dio života proveo u Trstu. Četrdesetih je godina 19. stoljeća prvo nacrtao panoramski izgled obale od Trsta do Pule što je objavljeno 1845. godine kao "Costa occidentale dell' Istria", a da bi 1850. naslikao obalu od rta Kumpar (pred ulazom u pulsku luku) do Budve. Tako su tiskane panorame Dalmacije "Panorama della Costa e dell Isole di Dalmazia nei viaggi dei Piroscafi del Lloyd Austriaco".

Lloydovi parobrodi održavali su liniju od Trsta do Kotora. Nakon Pule linija je vodila u Mali Lošinj - Zadar - Šibenik - Split - Hvar - Korčulu - Dubrovnik - Herceg Novi - Kotor, pa su krajolici i spomenute luke bili prikazani na Riegerovim panoramama. Njima se moglo koristiti u praktičnoj navigaciji, ali je povod njihova nastanka bio turistička promidžba naše divne obale.


Pretisak Riegerovih panorama iz 1853. godine, koji se čuva u Povjesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, objavio je Hrvatski Hidrografski Institut u Splitu u knjizi Mithada Kozličića "Panorame Dalmacije Giusepepea Riegera" 2003. godine.